DUURZAAM BOUWEN EN VERBOUWEN

Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor duurzame nieuwbouw of het verduurzamen van hun bestaande woning. Slim is het om een verbouwing die nodig is te combineren met een aantal duurzame maatregelen. Zoals goed isoleren van het huis, gasloos verwarmen, vloerverwarming en zelf energie opwekken met zonnepanelen. In mijn portfolio staan daar diverse voorbeelden van. Ik ontwierp het verbouwingsplan, stelde het duurzame installatieplan op en begeleidde in veel gevallen ook de bouwfase.

Voorbeelden van moderne duurzame installaties

 

1. Triple Solar 1-2-3 oftewel in 3 stappen van gas naar gasloos:

Stap 1. Bespaar 60% gas op verwarmen van het huis met 3 PVT-panelen op het dak en een PVT-warmtepomp van 3,5 kW naast de bestaande gasketel.

Stap 2. Bespaar 80% gas op het verwarmen van het huis en douchewater met stap 1 én een boiler van 200 liter, zodat de PVT-warmtepomp op een zuinige manier warm tapwater kan maken.

Stap 3. Gasloos verwarmen van het huis en tapwater met stap 1, stap 2 én nog 4 extra PVT-panelen op het dak én een tweede PVT-warmtepomp van 3,5 kW die de gasketel vervangt. Gasloos verwarmen kan alleen als het huis daarnaast ook goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft of lagetemperatuurconvectoren.

 

Triple Solar 1-2-3 in 3 stappen naar gasloosTriple Solar 1-2-3 in 3 stappen naar gasloos Triple Solar 1-2-3 systeem

2. PVT-warmtepomp:
PVT is een bijzonder type zonnepaneel dat aan de onderkant is voorzien van een warmtewisselaar. Met het ‘PV’-gedeelte aan de bovenkant wekt het paneel elektriciteit op uit zonlicht/daglicht. Met het ‘T-gedeelte’ aan de onderkant wint het paneel dag en nacht warmte terug uit de buitenlucht. Zie onderstaande afbeelding, van links naar rechts zie je: (1) PVT-panelen op het dak (PV-bovenkant levert stroom, T-onderkant levert warm water) > (2) Warmtepomp > (3) Boiler/buffervat > (4) Vloerverwarming > (5) Warm-tapwater (douche)

  

3. Lucht-water warmtepomp met koeling in de zomer:
Er zijn nu ook multifunctionele elektrische warmtepompen die zowel voor warmte en warm water in huis zorgen als het huis verkoelen in de zomer. De lucht-water warmtepomp (1 > zie afbeelding hieronder) zet energie om in warm water voor de vloerverwarming (3) en voor het tapwater (4). De energie daarvoor haalt de buitenunit (2) uit de buitenlucht. In de zomer haalt de lucht-water warmtepomp (1) warmte uit de binnenlucht d.m.v. koud water en geeft deze via de buitenunit (2) af aan de buitenlucht.


4. Ventilatiesysteem met warmteterugwinning en CO2-gestuurde balansventilatie:
Het warmtewiel in de ventilatiebox haalt de warmte uit de luchtstroom, zowel uit de afgevoerde vervuilde lucht als uit de aangevoerde schone lucht van buiten. CO2-gestuurd betekent dat het systeem op basis van het CO2-gehalte in de lucht van een kamer bepaalt of meer of minder lucht moet verversen. Van veel CO2 in de lucht binnen krijg je een duf gevoel. De vervuilde en schone luchtstromen ontmoeten elkaar net niet, dus de vers aangevoerde lucht blijft schoon. De teruggewonnen warmte wordt ’s winters in huis gebruikt en zomers afgevoerd naar buiten. Zo blijft het binnenklimaat in balans zonder dat ramen open of dicht moeten.

alle diensten