DUURZAAM BOUWEN EN VERBOUWEN

Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor duurzame nieuwbouw of het verduurzamen van hun bestaande woning. Als je je huis toch gaat verbouwen, dan is het slim om meteen een aantal duurzame maatregelen te nemen om je huis energiezuiniger te maken. Duurzaam renoveren noem ik dat. Of ‘benoveren’ zoals de Belgen dat zo mooi zeggen.

Ik volg alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen op de voet. Op deze pagina beschrijf ik een aantal duurzame maatregelen, materialen en technieken die ik graag verwerk in mijn ontwerpen. Voorbeelden van woningen die ik verduurzaamde, vind je in mijn portfolio (kies: verduurzaming)>>.

1. DUURZAAM IN GEBRUIK

Als we het over duurzaam wonen hebben, dan vind ik als architect het allerbelangrijkste dat mijn ontwerp past bij de levensfase van de bewoners. Bij verschillende levensfases horen vaak verschillende woonwensen en -behoeften. Daarom bespreek ik met mijn opdrachtgevers ook altijd hun wensen voor de toekomst. Daarmee houd ik dan rekening in mijn ontwerp. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een levensloopbestendig ontwerp voor senioren, die ook op hoge leeftijd nog comfortabel in hun huis willen blijven wonen. Of een meegroei-ontwerp voor gezinnen met jonge kinderen. Want als de peuters en kleuters straks tieners zijn, dan hebben ze meer behoefte aan een eigen plek in huis.

Maak je huis energiezuiniger met duurzame maatregelen

Via de ramen, muren, vloeren en het dak verlaat veel warmte ongevraagd je huis. Maak je je huis energiezuiniger, dan is ook je energiefactuur lager. Je investering in duurzame maatregelen verdient zichzelf terug. Er zijn allerlei mogelijkheden om je huis te verduurzamen. Je kunt ervoor kiezen om alle duurzame maatregelen in één keer te nemen of stap voor stap.

Kies je voor stapsgewijs verduurzamen, dan is dit de optimale volgorde (stap 1 t/m 5):

Stap 1. Begin met de grootste veroorzaker van warmteverlies: je dak. Zorg voor thermische isolatie en maak alle kieren en gaten luchtdicht.
Stap 2. Isoleer dan de muren: aan de buitenkant of aan de binnenkant of in de spouw.

Lees meer >>

Stap 3. Beperk dan het warmteverlies door ramen en deuren, kies voor dubbel glas, driedubbel glas of BENG glas. En als je het glas toch vervangt, overweeg dan meteen om zonwerend glas te plaatsen of zonwering, zodat je huis in de zomer koeler blijft.
Stap 4. Isoleer je vloeren en maak ze luchtdicht, vooral de begane grondvloer verliest veel warmte aan de koude grond of kruipruimte eronder.
Stap 5. Je huis is nu omgeven door een goed geïsoleerde schil. Wil je de energievraag van je woning verder beperken? Kies dan voor de juiste energiebronnen en duurzame technieken om je huis te verwarmen, te koelen, te ventileren, te verlichten en te voorzien van warm water.

2. DUURZAAM IN MATERIALEN

Duurzaam bouwen en verbouwen doe ik – als dat kan – het liefst met natuurlijke en recyclebare materialen. Er zijn nu duurzame bouwsystemen te koop waarmee je je huis aan de buitenkant of binnenkant kunt isoleren, zoals herbruikbare stapelstenen en plakstenen. Ook kun je kiezen voor ecologische materialen om vloeren en buitenmuren te isoleren, zoals schapenwol en houtvezelplaten gemaakt uit samengeperste vezels uit zaagafval.

3. DUURZAME TECHNIEKEN EN INSTALLATIES

Duurzame technieken en installaties heb je nodig om je woning energiezuinig en (grotendeels) gasloos te verwarmen, te verkoelen en te ventileren. Je kunt de benodigde energie met duurzame installaties uit de zon halen, uit de lucht en/of uit de grond. Welke techniek voor jouw huis het meest geschikt is, hangt onder andere af van de benodigde capaciteit van de warmte-installaties om je woning behaaglijk warm te kunnen krijgen. Ook kun je regenwater opslaan en hergebruiken voor allerhande toepassingen. Ik verwerk de duurzame maatregelen in mijn ontwerp en maak het installatieplan daarvoor. Vaak begeleid ik ook de bouwfase van verduurzamingsprojecten, in samenwerking met de aannemer en installateurs.

HYBRIDE INSTALLATIES

Met een hybride warmtepomp naast je cv-ketel kun je ook energie besparen. Je gebruikt de cv-ketel alleen als het echt koud is en de warmtepomp je huis niet meer warm genoeg kan krijgen. Hieronder een voorbeeld van zo’n hybride installatie.

Triple Solar 1-2-3 – in drie stappen gasloos (zie ook de eerste afbeelding  hieronder):

Stap 1. Bespaar 60% gas op verwarmen van het huis met 3 PVT-panelen op het dak en een PVT-warmtepomp van 3,5 kW naast de bestaande gasketel.

Lees meer >>
Stap 2. Bespaar 80% gas op het verwarmen van het huis en douchewater met stap 1 én een boiler van 200 liter, zodat de PVT-warmtepomp op een zuinige manier warm tapwater kan maken.
Stap 3. Gasloos verwarmen van het huis en tapwater met stap 1, stap 2 én nog 4 extra PVT-panelen op het dak én een tweede PVT-warmtepomp van 3,5 kW die de gasketel vervangt. Gasloos verwarmen kan alleen als het huis daarnaast ook goed geïsoleerd is en vloerverwarming heeft of lagetemperatuurconvectoren.
ALL-ELECTRIC INSTALLATIES

Heb je geen cv-ketel meer nodig, dan kun je kiezen voor een all-electric warmtepomp. Er zijn nu ook multifunctionele elektrische warmtepompen die zowel voor warmte en warm water in huis zorgen, als het huis verkoelen in de zomer. Hieronder beschrijf ik de functies en werking van vier all-electric systemen.

1. Lucht-water warmtepomp met koeling in de zomer:

De lucht-water warmtepomp is zo’n multifunctionele warmtepomp die je huis ’s winters verwarmt en zomers koel houdt. Dat werkt als volgt (zie ook de eerste afbeelding hieronder):
Verwarmen – De lucht-water warmtepomp [1] energie om in warm water voor de vloerverwarming [3] en voor het tapwater [4]. De buitenunit [2] haalt de energie die voor het verwarmen nodig is uit de buitenlucht.

Lees meer >>
Verkoelen – In de zomer haalt de lucht-water warmtepomp [1] warmte uit de binnenlucht met behulp van koud water en geeft deze warmte via de buitenunit [2] af aan de buitenlucht.
2. PVT-warmtepomp:

PVT is een bijzonder type zonnepaneel dat aan de onderkant is voorzien van een warmtewisselaar. Met het ‘PV’-gedeelte aan de bovenkant wekt het paneel elektriciteit op uit zonlicht/daglicht. Met het ‘T-gedeelte’ aan de onderkant wint het paneel dag en nacht warmte terug uit de buitenlucht. Zie de eerste afbeelding hieronder, van links naar rechts zie je:

Lees meer >>
[1] PVT-panelen op het dak (PV-bovenkant levert stroom, T-onderkant levert warm water) >> [2] Warmtepomp >> [3] Boiler/buffervat >> [4] Vloerverwarming >> [5] Warm-tapwater (douche)

3. Ventilatiesysteem met warmteterugwinning en CO2-gestuurde balansventilatie (mv-wtw):

Onderstaande afbeeldingen visualiseren de werking van dit systeem. Het warmtewiel in de ventilatiebox haalt de warmte uit de luchtstroom, zowel uit de afgevoerde vervuilde lucht als uit de aangevoerde schone lucht van buiten.

Lees meer >>
CO2-gestuurd betekent dat het systeem op basis van het CO2-gehalte in de lucht van een kamer bepaalt of meer of minder lucht moet verversen.
Van veel CO2 in de lucht binnen krijg je een duf gevoel. De vervuilde en schone luchtstromen ontmoeten elkaar net niet, dus de vers aangevoerde lucht blijft schoon. De teruggewonnen warmte wordt ’s winters in huis gebruikt en zomers afgevoerd naar buiten. Zo blijft het binnenklimaat in balans zonder dat ramen open of dicht moeten.
4. Grondgebonden water-warmtepomp (bodem-warmtewisselaar):

Elke warmtepomp heeft een bron nodig waaruit warmte onttrokken wordt. De grondgebonden warmtepomp of bodemwisselaar, haalt die warmte uit de stabiele bodemtemperatuur van ongeveer 10-12 graden. Er gaat een lange slang de grond in, die gevuld wordt met een vloeistof die veel kouder is dan de bodem. De twee uiteinden van deze slang zijn verbonden met de warmtepomp in huis. Via het ‘koudemiddel’ in de slang ontstaat een energie-uitwisseling die in huis voor warmte en warm water zorgt. Deze bodem-warmtewisselaar werkt dus net zoals een koelkast, maar dan omgekeerd.

alle diensten: advies en ontwerp >>