“Mijn specialiteit? Esthetisch verantwoord oplossen van ruimtelijke problemen”

Werkwijze

Elke opdracht begint met een vrijblijvend oriënterend gesprek bij u thuis of op uw bouwlocatie. U vertelt mij meer over uw woonwensen, uw ideeën, uw budget en de stijl waarvan u houdt. Ik denk direct met u mee over mogelijkheden en oplossingen binnen uw budget en tijdsplanning. Ik laat u voorbeelden zien van mijn ontwerpen en licht mijn werkwijze als architect toe. Voordat ik een offerte uitbreng, maken we samen afspraken over mijn honorarium (betaling per uur, vast bedrag of percentage) en bureaukosten (zoals kosten voor foto’s, porti, kopieën, lichtdrukken grootformaat technische bouwtekeningen en verzekeringen). U laat alle informatie eerst even rustig bezinken en besluit daarna of u mij opdracht geeft om een eerste ontwerp te maken (fase 1). U kunt mij per fase de opdracht verlenen of mij direct de volledige opdracht verlenen.

In het eerste ontwerp verwerk ik alles wat we besproken hebben tijdens het oriënterend adviesgesprek. De schetstekening geeft u al een goed beeld van de sfeer en indeling van de ruimtes. U ziet waar deuren en ramen komen en of het bijvoorbeeld een klein raam is of juist een grote schuifpui. Aan de hand van de presentatie van mijn eerste schets, praten we door over wat u mooi vindt of anders zou willen. Voor het maken van het eerste ontwerp betaalt u een vooraf afgesproken bedrag. Deze kosten verreken ik met mijn offerte voor de vervolgfases.

Bent u blij met het eerste ontwerp en overweegt u om mij de opdracht te verlenen, dan maak ik een vrijblijvende offerte voor de vervolgfases. Na uw akkoord op mijn offerte, begin ik met het vervolmaken van het eerste ontwerp. Ik pas mijn creatieve ontwerp aan totdat u helemaal tevreden bent. Bovendien maak ik een globale raming van de bouwkosten. U kunt op deze raming vertrouwen, want in de praktijk zit ik er nooit ver naast.

 

Bent u blij met het definitieve, creatieve ontwerp, dan werk ik dat uit tot technische bouwtekeningen op schaal. Met tekeningen van zowel de bestaande situatie als de nieuwe. Ook start ik de bouwaanvraagprocedure bij de gemeente. Bij grote opdrachten zoals een nieuwbouwwoning maak ik een bijbehorend bestek. Bij een kleine verbouwing of aanbouw maak ik in plaats daarvan een technische werkomschrijving.

Als u nog geen betrouwbare aannemer en installateurs kent, dan breng ik u graag in contact met bouwpartners uit mijn eigen professionele netwerk. Op uw verzoek kan ik de juiste specialisten bij elkaar brengen om samen een gespecificeerde begroting te maken. Na afstemming met u kan ik met alle betrokken partijen onderhandelen om voor u een goede aannemingsovereenkomst te sluiten.

Wilt u zo min mogelijk stress tijdens de bouwfase? Laat de bouwregie dan aan mij over. Ik weet precies wat u wilt en bewaak de uitvoering van het esthetisch ontwerp. Ik ben veel op uw bouwlocatie aanwezig en houd u op de hoogte van de voortgang. Bij de oplevering controleer ik of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd.
U kunt er ook voor kiezen om de financiële kant van de uitvoeringsfase door mij te laten afhandelen, zoals meer- en minderwerk, garanties en verrekenposten of stelposten. Daarnaast adviseer ik u graag over uw interieur: hoe u met mooie kleuren, materialen en meubels precies de gewenste sfeer in huis creëert.