Vrijstaand eind jaren 80 huis in Aerdenhout

Dit project loopt nog. De bouwfase is begin mei dit jaar gestart en de oplevering wordt verwacht rond november 2021. Ik heb het ontwerp voor de verbouwing gemaakt en ben ook nauw betrokken bij de uitvoeringsfase. Ik kom regelmatig langs voor advies en controlewerkzaamheden. De aannemer is bijna klaar met het sloopwerk binnen, alleen de oude open haard moet nog weggehaald worden. Daarna kan de nieuwe indeling gerealiseerd worden.

In deze fraai gelegen vrijstaande eind jaren 80 woning in Aerdenhout gaat een echtpaar van middelbare leeftijd wonen. Zij vroegen mij om er een levensloopbestendig huis van te maken met veel daglicht binnen en goed zicht op de tuin. Bovendien wil het echtpaar de woning zo duurzaam mogelijk proberen te maken.

Het huis is een soort bungalow met kapconstructie en uitermate geschikt om levensloopbestendig te maken. Alle ruimtes op de begane grond zijn drempelloos met elkaar verbonden. Ook verduurzamen van dit relatief ‘moderne’ huis kan heel goed, omdat het al redelijk goed geïsoleerd is. Het huis is op de zon georiënteerd en heeft voldoende dakvlakken voor zonnepanelen (zie luchtfoto).

In mijn verbouwingsplan is de huidige schuine glazen serre vervangen door een rechte tuinkamer met glazen schuifdeuren. Een doorkijkhaard verbindt de tuinkamer met de zitkamer. De huidige garage wordt bij het huis getrokken om er een grote woonkeuken van te maken. Het resterende deel wordt omgebouwd tot muziekkamer waar in alle rust gemusiceerd kan worden, ook een wens van het echtpaar. Naast de entree komt een aangebouwde carport met berging voor tuinspullen.

Al pratend met het echtpaar over mogelijke duurzame maatregelen besloten we een EPA-energieadviseur in te schakelen. Die adviseerde een nieuw cv-systeem met een warmtepomp (all-electric of hybride) en overal in huis vloerverwarming. Bovendien een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning en zonnepanelen op het dak als energievoorziening.

Categorie

Verduurzaming, Verbouwing

Plaats

Aerdenhout

Bouwstijl

Modern

Delen? Graag!

Facebook

Twitter

LinkedIn

Pinterest