Van oubollig naar uitnodigend functioneel

Onlangs heb ik een oud kantoorpand in de binnenstad van Haarlem verbouwd. De ruimte moest functioneler worden, maar vooral een stuk uitnodigender. Een transformatie van een gedateerde uitstraling naar open en laagdrempelig. Hoe pak ik dat aan als architect?”

“Een ware metamorfose in één maand tijd en met een minimaal budget”

Welke functies heeft de ruimte?

In dit geval wordt de benedenverdieping gedeeld door twee welzijnsorganisaties: Vrijwilligerscentrum Haarlem (VWC) en BUUV. Beide organisaties ontvangen bezoekers in deze ruimte, de bezoeker staat centraal. Zij moeten gemakkelijk in en uit kunnen lopen en zelfstandig kunnen zoeken in de vrijwilligersvacatures en het vraag&aanbod van BUUV. Er moeten zitplekken voor hen zijn en het moet mogelijk zijn om een privégesprek met een medewerker te voeren.

Binnen zijn drie functionele zones

De langgerekte ruimte binnen is in drie functionele zones verdeeld, maar je kunt helemaal van voor naar achter kijken. Men komt binnen in het gedeelte met de vacaturewand, laptop en vacatureboeken waarin je zelf kunt zoeken. Halverwege de ruimte staat een grote tafel waar bezoekers aan kunnen zitten. Achterin is een af te sluiten ruimte met een glazen wand voor privégesprekken met medewerkers.

Open en laagdrempelige uitstraling

Het pand kreeg een goed zichtbare toegangsdeur en een uitnodigend groot raam waardoor je goed van buiten naar binnen kunt kijken. Wat bij binnenkomst als eerste opvalt, is de wand met een levensgrote foto van vrijwilligers die laten zien hoe waardevol het is als je iets voor elkaar kunt betekenen. Alle systeemplafonds verdwenen, de vloeren zijn vervangen en alles is fris geverfd. De inrichting is eenvoudig met houten accenten en sfeervolle lampen. Niet chic en ook niet stoffig, wel leuk en praktisch.

Benieuwd? Loop gewoon eens binnen bij Gedempte Oude Gracht 20