Van woonwensen tot oplevering van je droomhuis: maatwerk is een inspirerend proces tussen klant en architect. Over dat proces blogt architect Hein Warnaars.

woonwensen + mijn ideeën = ons maatwerkplan

Voor een ouder echtpaar uit Aerdenhout ontwierp ik de verbouwing van hun net aangekochte eind jaren 80 woning. Hun wensen: een compact huis met veel daglicht en rondom tuin; het moet levensloopbestendig worden en zo duurzaam mogelijk. Ik zag direct dat dit laatste heel goed kan bij deze relatief ‘moderne’ woning die al redelijk goed geïsoleerd is. Het huis is op de zon georiënteerd en heeft voldoende dakvlakken voor zonnepanelen (zie hierboven de luchtfoto en schets van mijn PV/PVT-plan).

Hun woonwensen inspireerden mij om de bestaande glazen serre te vervangen door een tuinkamer met een doorkijk open haard en schuifdeuren naar het terras. De bestaande garage wordt gedeeltelijk bij de keuken getrokken om er een grote woonkeuken van te maken. Het resterende deel wordt omgebouwd tot muziekkamer waar in alle rust gemusiceerd kan worden, ook een wens van het echtpaar. Alle wensen verwerkte ik in mijn voorlopig ontwerp van de begane grond/verdieping en de gevels (zie hieronder).

Al pratend over mogelijke duurzame maatregelen besloten we een EPA-energieadviseur in te schakelen. Deze adviseur berekent nu of het huis geschikt is voor een ‘all-electric’ (warmtepomp) met koeling in de zomer. Kan die optimale oplossing niet, dan is een ‘hybride’ (gasketel/warmtepomp-combinatie) een duurzaam alternatief. Als het hard vriest kan de gasketel bijspringen. Zo behoud je optimaal comfort in huis en bespaar je gas!

Klik voor een grotere weergave op de afbeelding