Dit is het eerste blog van mijn serie [1+1=3] over het maatwerkproces tussen klant en mij. Waarom dit onderwerp? De aanleiding is het woonprogramma dat ik laatst op tv zag. Een jong stel besprak de wensen die zij hadden voor de verbouwing van hun huis met twee architecten. Na dat ene gesprek gingen beide architecten aan de slag. Elke architect presenteerde vervolgens een kant-en-klaar ontwerp en daaruit moest het stel kiezen. Er waren geen aanpassingen meer mogelijk. Het werd ontwerp A of B en zo werd hun huis ook echt verbouwd.

Dat woonprogramma zette mij aan het denken over mijn eigen aanpak. Over hoe belangrijk de wisselwerking tussen mij en de klant is om tot een maatwerkplan te komen.

De klant komt met wensen en ik vertaal die wensen in allerlei ruimtelijke en visuele ideeën en oplossingen. En die zetten de klant weer aan het denken over wat zij mooi vinden en nu en in de toekomst nodig hebben. Die wisselwerking tussen de klant en mij is er in verschillende fases van het ontwerpproces. Alleen zo kan 1+1 ook echt een 3 worden: mooi, functioneel en duurzaam maatwerk waarin mijn klanten nog vele jaren met plezier kunnen wonen. Maatwerk is dus meer dan de som der delen, zou Aristoteles zeggen 🙂

Komende tijd staat dat inspirerende proces tussen de klant en mij centraal in mijn blogs. Wordt vervolgd!

Architect ir. Hein Warnaars