Blogserie over een lopend project van architect Hein Warnaars: de gasloze en bijna energieneutrale woning (BENG) voor echtpaar Alet en Lukas in Wageningen-Hoog.

Het is een tijdje stil geweest, maar inmiddels is er weer genoeg te vertellen over dit unieke project. De opdrachtgevers en de aannemer ondertekenden de aannemingsovereenkomst en daarna begon bouwbedrijf Van Swaay B.V. uit Wageningen met de bouwvoorbereidingen.

“Voordat de ‘eerste steen’ kan worden gelegd moet de locatie bouwrijp gemaakt worden. Als alles volgens plan verloopt, is het huis rond november klaar!”

Alles tot in de kleinste details gepland

Het bouwterrein wordt nu ingericht door de aannemer. Er komt een bouwkeet en een verharde bouwweg en een aansluiting voor water, stroom en riool. Omringende bomen worden ingepakt ter bescherming. Ook heeft de aannemer een zeer gedetailleerde planning gemaakt van de bouwwerkzaamheden. Alles is tot in detail ingepland, vanaf het graven van de eerste kuil voor de kelder tot en met het afschilderen van de voordeur.

Duurzaam en levensloopbestendig fundament

Onder het hele huis komt een grote, multifunctionele kelder. Daar is plaats genoeg voor het atelier van Lukas, de waskeuken, een logeerkamer met badkamer en bergruimte en een ruimte voor de duurzame installaties. Bovendien is al rekening gehouden met een huislift mocht die op termijn nodig zijn. De kelder wordt geprefabriceerd en aan de buitenkant goed geïsoleerd. Zodra het grondbedrijf de kuil gegraven heeft, kan de kelderbouwer beginnen. Hij stort de geïsoleerde keldervloer en plaatst de prefab betonnen wanden. Om tijd te besparen plaatst hij ook op de keldermuren de prefab betonnen vloerplaten voor de begane grond. Daarmee is het fundament voor de rest van het huis gelegd.

Extra geïsoleerde ramen met triple glas

Zodra de kelder klaar is moeten ook alle kozijnen, ramen en deuren klaar zijn. Kozijnen zijn maatvast en kaarsrecht, daarom dienen ze als basis voor al het metselwerk. Terwijl de kelder straks gebouwd wordt, werkt de aannemer de productietekeningen uit van de kozijnen. In de kozijnen van verduurzaamd hout komt triple-glas: drie ruiten met ertussen twee gaslagen. Dat glas isoleert nog beter dan gewoon isolatieglas, net zoals verduurzaamd hout beter isoleert dan gewoon hout.

Muren metselen met ‘lijm’

We gaan het BENG-huis luchtdicht bouwen. Voegen en kieren in constructies zijn een zwakke schakel. Daarom metselen we de muren niet op de gebruikelijke manier met een dikke laag cement tussen bakstenen, maar gebruiken we speciale specielijm die je in dunne lijnen aanbrengt.

Voordat de hekken en bouwketen geplaatst werden, kon ik nog net een allerlaatste foto van het kale terrein maken. Als het niet gaat vriezen, wordt daar nu hard gewerkt!

Architect ir. Hein Warnaars

Wilt u uw woning duurzamer maken en energiekosten besparen?
Ik kom graag langs voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis:
023-525 83 22 / 06-51 17 76 94 / info@architect-warnaars.nl

 

Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?
Blog 2. Duurzaam bouwen: kavel bezoeken en aankopen
Blog 3. Duurzaam bouwen: nieuwste installaties en materialen
Blog 4. Duurzaam bouwen: duurzame keuzes van Alet en Lukas
Blog 5. Duurzaam bouwen: invloed van duurzame keuzes op het ontwerp
Blog 6. Duurzaam bouwen: de juiste aannemer selecteren
Blog 7. Duurzaam bouwen: samenstellen van een optimaal bouwteam