In deze blogserie vertelt architect Hein Warnaars over het ontwerp- en bouwproces van een duurzaam nieuwbouwhuis met een eigen warmte- en elektriciteitsvoorziening. Een lopend project voor echtpaar Alet en Lukas.

Ik begin liever vandaag dan morgen met het bouwen van de woning, maar zo ver zijn we nog niet. Alles moet meteen vanaf de start goed zijn om een luchtdicht en optimaal geïsoleerd huis van zo duurzaam mogelijke materialen te kunnen realiseren. Alet en Lukas hebben gekozen voor aannemingsbedrijf Van Swaay uit Wageningen. Samen met dit bouwbedrijf stel ik de rest van het bouwteam samen.

“Binnen het bouwteam moet alle benodigde expertise zijn om weloverwogen keuzes te kunnen maken”

Alle specialismen bij elkaar in één bouwteam

Het bouwteam bestaat uit de opdrachtgevers, mij als hun architect en adviseur, de aannemer, de constructeur, de duurzaamheidsadviseur en installatieadviseurs. In goed overleg bepaalt het bouwteam de uitvoering. Van de keuze van de tegels en kozijnen tot en met de installaties voor water, elektra, verwarming en ventilatie. Hoe realiseren we een optimale isolatielaag om vocht, geluid en kou te weren? Is dubbel of triple glas nodig? Welk type warmtepomp en zonnepanelen zijn het beste qua rendement, kosten en uiterlijk?

Belastbaarheid van constructies

Voor dit project werk ik samen met mijn vaste constructeur Pieters Bouwtechniek Haarlem die de berekeningen en tekeningen van alle constructies maakt. Die bepalen bijvoorbeeld hoe dik de vloeren, muren en daken moeten zijn en welke wapening de betonnen keldervloer en wanden nodig hebben. Op de tekeningen zie je de constructies.

“De verbindingen tussen de vloeren, muren en daken moeten heel goed zijn, dat zorgt voor stevigheid en luchtdichtheid!”

Duurzame installaties aanleggen

Het wordt een gasloos huis dat zelf alle benodigde warmte en elektriciteit kan opwekken. In de kelder komen duurzame installaties te staan die het hele huis voorzien van water, elektriciteit, verwarming en ventilatie. Het complexe stelsel van leidingen, buizen en bekabeling dat daarvoor nodig is, wordt aangelegd door gespecialiseerde installateurs. Voor de selectie daarvan vaar ik ook op de expertise en ervaring van onze aannemer die op dit moment ook voor zichzelf een duurzaam huis bouwt.

De aannemer tipte mij over een nieuw type duurzaam houten kozijn (zie foto). Het is opgebouwd uit kleine stukjes hoogwaardig hout, zodat zoveel mogelijk hout van een boom gebruikt kan worden. De buitenkant kan onbehandeld blijven en dat is precies wat ik wil!

Constructietekening wanden

Constructietekening vloeren

Monster duurzaam kozijn van samengesteld hout

Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?
Blog 2. Duurzaam bouwen: kavel bezoeken en aankopen
Blog 3. Duurzaam bouwen: nieuwste installaties en materialen
Blog 4. Duurzaam bouwen: duurzame keuzes van Alet en Lukas
Blog 5. Duurzaam bouwen: invloed van duurzame keuzes op het ontwerp
Blog 6. Duurzaam bouwen: de juiste aannemer selecteren