In deze blogserie vertelt architect Hein Warnaars over het ontwerp- en bouwproces van een duurzaam nieuwbouwhuis met een eigen warmte- en elektriciteitsvoorziening. Een lopend project voor echtpaar Alet en Lukas.

Ik ben dol op licht in huis. Als ik geen rekening zou hoeven te houden met duurzaamheid, dan ontwierp ik standaard huizen met heel veel glas. Bij een bijna energieneutraal huis zoals van Alet en Lukas kan dat niet zomaar. Natuurlijk zorg ik voor voldoende daglicht, maar ik neem ook maatregelen om de warmtetransmissie – warmteverlies en warmteinval – via de ramen te beperken.

“Bij een hoogwaardig geïsoleerd huis zorg ik voor voldoende warmtewering, zoals luiken voor de ramen en balkons en dakoverstekken die voor schaduw zorgen”

Multifunctionele kelder

Het hele huis wordt onderkelderd als buffer voor de begane grond. De constante temperatuur van grond zorgt voor een constante comfortabele warmte binnen. De kelder is groot genoeg voor het atelier van Lukas, extra bergruimte en de installatieruimte. Daar staan de warmtepomp, de omvormer van de zonnepanelen en het buffervat waarin warmte die over is wordt opgeslagen. Ook staat daar de box van het ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Dat is een ‘slimme’ box omdat hij extra afzuigt en frisse lucht aanvoert in ruimtes waar dat nodig is. Zoals ’s nachts in de slaapkamers als het CO2-gehalte en vocht enorm toenemen.

Mooi maken vraagt extra aandacht

De isolatiemethode heeft nog een heel zichtbaar effect op het uiteindelijke ontwerp. Het huis heeft geen spouwmuur, maar een massieve muur met een dikke isolatieschil eromheen. Dat ziet er niet zo mooi uit. Daarom worden de buitenmuren afgewerkt met wit stucwerk en fraaie natuursteenstrippen. Ook mijn keuze voor zwarte, gladde dakpannen aan de randen van het dak heeft alles te maken met de zwarte zonnecollectoren waarmee het hele dak vol ligt. De pannen en zonnepanelen vormen zo één geheel.

“Ook Alet en Lukas moesten een concessie doen. De open haard die zij wilden moet een gesloten ‘open’ haard worden om het warmteverlies via de schoorsteen te beperken”

Rapporten en vergunningen

Voor dit huis heb ik niet alleen een bouwvergunning nodig van de gemeente Wageningen. Ook is een kapvergunning nodig voor 49 bomen op het perceel en een uitritvergunning om het perceel vanaf de openbare weg te kunnen bereiken. Ook moest ik twee rapporten meesturen: de EPC-berekening (normen voor duurzaamheid) en de MPG-berekening (milieubelasting als gevolg van duurzame maatregelen). De balans tussen duurzame maatregelen en de extra belasting voor het milieu (vervuilende elementen) moet positief zijn.

Ik verwacht na de zomer alle vergunningen binnen te hebben. Dan start ik met de bouwvoorbereidingen. Wordt vervolgd in september, na de bouwvak!

Architect ir. Hein Warnaars

 

Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?
Blog 2. Duurzaam bouwen: kavel bezoeken en aankopen
Blog 3. Duurzaam bouwen: nieuwste installaties en materialen
Blog 4. Duurzaam bouwen: duurzame keuzes van Alet en Lukas