In deze blogserie vertelt architect Hein Warnaars over het ontwerp- en bouwproces van een duurzaam nieuwbouwhuis met een eigen warmte- en elektriciteitsvoorziening. Een lopend project voor echtpaar Alet en Lukas.

Wat dit project extra inspirerend maakt is dat Alet en Lukas openstaan voor het allernieuwste op het gebied van duurzaamheid. Daardoor kan ik in mijn ontwerp de materialen en installaties verwerken die het beste rendement opleveren én er het mooist uitzien.

“Maar ook het rendement van de nieuwste duurzame maatregelen valt of staat met hoe goed je een huis isoleert”

Duurzame keuzes voor een optimaal rendement

Hoogwaardige isolatie – Het wordt een huis dat zelf (bijna) alle benodigde warmte en elektriciteit opwekt. Voor een optimaal rendement van de duurzame maatregelen is hoogwaardige isolatie noodzakelijk. Er komt een dikke isolatieschil rondom het huis. Dikke vloeren, gevels en daken, zodat er zo min mogelijk warmte verloren gaat.

Vloerverwarming – In alle leefruimtes, werkkamers, badkamers en slaapkamers komt vloerverwarming. Dankzij de stralingswarmte van vloerverwarming hoeft de aanvoertemperatuur maar 30 graden te zijn om het overal in huis behaaglijk warm te maken. Bij een traditionele centrale verwarming is daarvoor minstens 60 graden nodig. Dus alleen dat levert al een forse energiebesparing op.

Ventilatiesysteem met warmte-terugwinning – Vanwege de goede isolatie is ook een goed ventilatiesysteem in alle ruimtes nodig. Alet en Lukas kiezen voor een nieuwe variant: een ventilatiesysteem met aan- en afvoerkanalen die zijn aangesloten op een speciale box. In die box wordt de warmte uit de lucht via een warmtewisselaar weer teruggegeven aan het huis. De ‘afgewerkte’ lucht zonder die warmte wordt naar buiten afgevoerd.

Dak vol zonnepanelen – Mijn ontwerp is heel compact om het huis zo goed mogelijk te kunnen isoleren. Het hele dak wordt voorzien van zonnepanelen. In eerste instantie ontwierp ik daarvoor een omgekeerd puntdak, zodat je de zonnecollectoren niet zou zien. Alet en Lukas kiezen toch voor een traditioneler puntdak, waardoor het uiterlijk van de zonnecollectoren belangrijker is geworden. Waarschijnlijk worden het PVT-zonnepanelen die zowel de elektriciteit voor de warmtepomp en apparaten in huis leveren als voor de vloerverwarming en warm tapwater zorgen.

Deze duurzame keuzes hebben Alet en Lukas inmiddels al gemaakt.

Wordt vervolgd!

Architect ir. Hein Warnaars


 

Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?
Blog 2. Duurzaam bouwen: kavel bezoeken en aankopen
Blog 3. Duurzaam bouwen: nieuwste installaties en materialen