In deze blogserie vertelt architect Hein Warnaars over het ontwerp- en bouwproces van een duurzaam nieuwbouwhuis met een eigen warmte- en elektriciteitsvoorziening. Een lopend project voor echtpaar Alet en Lukas.

Ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen gaan snel. Technisch is steeds meer mogelijk en er is meer keuze qua functionaliteit en kosten. Gelukkig krijgt ook de esthetische kant van duurzame maatregelen steeds meer aandacht. Als ik een duurzaam huis ontwerp met een dak vol zonnecollectoren, dan wil ik dat het dak er ook mooi uitziet. Techniek en esthetiek vind ik even belangrijk.

“Er zijn steeds meer duurzame oplossingen en duurzame materialen die ook mooi zijn om te zien”

Naar de beurs voor het nieuwste van het nieuwste

Eind maart bezocht ik de vakbeurs op het gebied van solarsolutions en duurzaam verwarmen en ventileren. Heerlijk om daar rond te lopen, al die innovaties op één plek bij elkaar. Deze keer had ik het project van Alet en Lukas in mijn achterhoofd. Zij staan open voor het nieuwste van het nieuwste dat daar te zien was. Zoals gecombineerde zonnepanelen die zowel de stroom voor onze apparaten in huis leveren als de energie die nodig is om ons water te verwarmen. Of de drie systemen warmtepompen die hun energie uit de lucht, uit de grond of uit water kunnen halen.

“Een mooie ontwikkeling is het combineren van technologieën en functies in één duurzame toepassing”

Duurzaam, functioneel en ook nog mooi

Heel innovatief vond ik de zonneceldakpan. Het zonnepaneel is geïntegreerd in de dakpan die eruitziet als een gewone zwarte dakpan. Veel mooier dan standaard zonnepanelen op het dak. Ook heel geschikt voor bijvoorbeeld daken van monumenten of panden in de binnenstad. Nog zo’n functionele toepassing die er prachtig uitziet: zonnecellen verwerkt in ramen, gevelmaterialen en bijvoorbeeld balkonhekken. Daardoor heb je meer keuzevrijheid om zonuren optimaal te benutten. Ook ideaal voor flats en appartementen.

Het zou zomaar kunnen dat Alet en Lukas voor hun huis al gebruik kunnen gaan maken van energieopslag door middel van accu’s. Dan kunnen zij de zelf opgewekte energie bewaren voor later gebruik. Over hun duurzame keuzes meer in mijn volgende blog.

Wordt vervolgd!

Architect ir. Hein Warnaars

 

 

Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?
Blog 2. Duurzaam bouwen: kavel bezoeken en aankopen