In deze blogserie vertelt architect Hein Warnaars over het ontwerp- en bouwproces van een duurzaam nieuwbouwhuis met een eigen warmte- en elektriciteitsvoorziening. Een lopend project voor echtpaar Alet en Lukas.

Ook een duurzaam huis is op de allereerste plaats een thuis voor de bewoners. Een fijn huis waarin zij comfortabel wonen en werken en zowel binnen als buiten alles kunnen doen wat zij willen. Al tijdens de eerste kennismaking met Alet en Lukas borrelden bij mij allerlei ideeën op. Over de stijl en omvang en hoe de woning zo duurzaam mogelijk kon worden. Maar voordat ik iets ontwerp, wil ik de bouwlocatie verkennen. Alet en Lukas hebben een grote kavel in Wageningen op het oog en ik ga er samen met hen naar toe.

“Je kunt een huis niet zomaar overal neerzetten. Een huis is voor mij een reactie op zijn omgeving, het moet echt bij de omgeving passen”

Locatie verkennen

Ik ga dus mee om hen te adviseren of de locatie geschikt is voor hun duurzame plannen en of de grondprijs redelijk is. Het blijkt om een grote en bosrijke kavel te gaan. Prachtig al die bomen, maar niet ideaal voor een zelfvoorzienend huis met zonnecollectoren. Daar is veel direct zonlicht voor nodig. De ligging en grootte van de kavel is heel geschikt, maar hoe zit het met het gemeentelijke bestemmingsplan en mogen er bomen gekapt worden van de gemeente? Wageningen is namelijk een groen georiënteerde gemeente. Dat uitzoeken is mijn eerste prioriteit.

“Gelukkig is de gemeente Wageningen naast groen georiënteerd ook een grote voorstander van duurzaam bouwen”

Aankoopadvies kavel

Bij een aankoopadvies breng ik alles in kaart. Ik stel een programma van wensen op, onderzoek de bouw- en verbouwmogelijkheden en de actuele lokale waarde van de grond. Ik bekijk de directe omgeving van de kavel, zoals de bezonning en de stijl van de bebouwing in de buurt. En last but not least: hoe ziet het gemeentelijke bestemmingsplan eruit, wat mag wel en niet? De gemeente Wageningen blijkt een speciale ambtenaar duurzaam bouwen te hebben. De gemeente is blij met een volledig gasloze en duurzame nieuwbouwwoning en verleent graag haar medewerking aan de duurzame maatregelen. Zelfs als daarvoor een aantal bomen gekapt moet worden, als het maar geen kaalslag wordt.

En kaalslag is zeker niet de bedoeling, want een woning omgeven door natuur is juist wat Alet en Lukas graag willen. Wordt vervolgd!

Architect ir. Hein Warnaars

Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?