Deze blogserie volgt de bouw van de gasloze BENG-woning voor echtpaar Alet en Lukas in Wageningen-Hoog. Architect Hein Warnaars ontwierp deze woning en begeleidt de bouw.

Er is veel gebeurd sinds mijn blog eind december vorig jaar. Toen bleek de luchtdichtheid van het huis op twee plekken nog niet optimaal te zijn. Inmiddels is dat goed opgelost en voldoet de luchtdichtheid ruimschoots aan de allernieuwste BENG-norm die pas in de loop van 2020 geldt.

“Het huis is met vlag en wimpel voor de tweede blowerdoortest geslaagd!”

Met andere woorden: in huis tocht het nergens meer en er ontsnapt slechts een verwaarloosbare hoeveelheid lucht uit het huis. De isolatieschil rond het huis werkt en alle kieren, naden en aansluitingen rond deuren, ramen en het dak zijn heel goed afgedicht.

Klaar aan de buitenkant

De prefab schoorsteen is omhoog gehesen en getest. De prachtige houten zonneluifels en balkonhekken zijn geplaatst. De vloerverwarming in het hele huis is volgens een speciaal protocol opgestart om het bouwvocht stapsgewijs uit het huis te halen. De 36 PV- en PVT-panelen op het dak zie je gelukkig niet, ook niet van een afstand. Ze vallen mooi weg tegen de kleur van de dakpannen. Toen ik in 2018 aan dit bouwproject begon, was ik bang dat een dak vol zonnepanelen er lelijk uit zou zien. Daarom bedacht ik een oplossing: een omgekeerd dak. Dus met de nok naar beneden en de zijkanten omhoog (zie maquette). Dat is ook handig als je regenwater wilt opvangen. Wie weet gebruik ik dit idee nog eens voor een ander duurzaam project.

“De buitenkant ziet eruit zoals ik twee jaar geleden achter mijn computer heb bedacht. Mijn 3D-impressies zijn werkelijkheid geworden.”

Klaar aan de binnenkant

Binnen is alles gestuct en geschilderd. De gesloten ‘open’ haard is af en getest. De keuken en de twee badkamers zijn klaar voor gebruik. De houtkachel zorgt voor extra warmte in de keuken én levert warmte aan het water in de buffervaten. De warmtepomp, het ventilatiesysteem, het grijze water en de andere duurzame installaties zijn inmiddels in bedrijf gesteld. Dat hebben de experts van PLUSHUIS gedaan, het in ‘goede energie’ gespecialiseerde bedrijf dat ook de blowerdoortests uitvoerde. Dankzij hun advies om de luchtdichtheid van het huis te verhogen is de BENG-eis nu ruim gehaald. In huis hebben zij meetinstrumentjes aangebracht, zodat je via een app kunt zien hoe alle duurzame installaties zijn ingesteld en functioneren. Goed instellen daarvan is best ingewikkeld, dus de installaties worden nog een tijdje door experts van PLUSHUIS gemonitord.

“Ik ben benieuwd hoe comfortabel het is om in dit duurzame huis te wonen. Hoe positief het voelt om het milieu niet te belasten”

Nu moet alleen de bestrating en tuin nog aangelegd worden. Alet en Lukas wachten met verhuizen tot echt alles klaar is. En als ze er een tijdje wonen, dan zal ik hier vertellen hoe het duurzaam wonen in Wageningen-Hoog hen bevalt. Of het de investering in alle opzichten waard is geweest.

Het bouwproces in beelden: fotoreportage

Architect ir. Hein Warnaars

Wilt u uw huis verbouwen, verduurzamen of iets nieuws laten bouwen?
Bel of mail mij voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis:
023-525 83 22 / 06-51 17 76 94 / info@architect-warnaars.nl

Dwarsdoorsnede met alle duurzame installaties:
1. Triple Solar PVT-panelen
2. Triple Solar PV-panelen
3. Isolatieschil (20 cm)
4. Triple glas
5. Vloerverwarming
6. Luchtaanvoer
7. Luchtafvoer
8. Zehnder Mechanische ventilatie met warmteterugwin-installatie (MV-WTW)
9. Omvormer PVT/PV elektra
10. Boiler/buffervat warmwater
11. Nibe Warmtepomp
12. Regenwateropvangsysteem
13. DRU ’t Stokertje Houtkachel met warmwater-systeem
 

 
Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?
Blog 2. Duurzaam bouwen: kavel bezoeken en aankopen
Blog 3. Duurzaam bouwen: nieuwste installaties en materialen
Blog 4. Duurzaam bouwen: duurzame keuzes van Alet en Lukas
Blog 5. Duurzaam bouwen: invloed van duurzame keuzes op het ontwerp
Blog 6. Duurzaam bouwen: de juiste aannemer selecteren
Blog 7. Duurzaam bouwen: samenstellen van een optimaal bouwteam
Blog 8. Duurzaam bouwen: eindelijk… de bouw kan beginnen!
Blog 9. Duurzaam bouwen: de kelder en begane grond zijn klaar
Blog 10. Duurzaam bouwen: hoogste punt in zicht!
Blog 11. Duurzaam bouwen: we sealen het huis luchtdicht
Blog 12. Duurzaam bouwen: de eerste blowerdoortest