Deze blogserie volgt de bouw van de gasloze BENG-woning voor echtpaar Alet en Lukas in Wageningen-Hoog. Architect Hein Warnaars ontwierp deze woning en begeleidt de bouw.

Met vereende krachten is het gelukt om nog net vóór de bouwvak het dak te plaatsen! Gelukkig maar, want daardoor bleef die overdaad aan zon en regen die daarna kwam buitenshuis. De aannemer is met zijn team alweer een maandje aan het werk.

“De ontwikkelingen op het gebied van duurzame materialen en installaties gaan door. Ook tijdens de bouwfase blijven we alert op innovaties die we nog kunnen toepassen”

Nog luchtdichter

Het huis wordt (bijna) energieneutraal, dus wekt straks zelf alle energie op die nodig is om er comfortabel te kunnen wonen. Vandaar onder andere die dikke isolatieschil rondom het huis die als buffer dient voor temperatuurverschillen binnen en buiten. Nog dikker maken van die isolatie levert geen extra rendement meer op. Uit nieuw onderzoek blijkt dat we het huis nog wel hoogwaardiger luchtdicht kunnen maken aan de buitenkant. Daarom sealen we alle verbindingen van kozijnen en het dak met de muren. De kieren zijn al heel klein, maar dichtgesmeerd met de speciale sealpasta kan er helemaal geen lucht of vocht meer doorheen (zie foto).

Minder energie nodig, meer opwekken

Nog luchtdichter kunnen bouwen is heel goed nieuws. Daardoor hebben we in huis minder energie nodig dan we in eerste instantie dachten. Dus we gaan nu op zoek naar een goedkopere warmtepomp met een lagere capaciteit en kleinere buffervaten. Ander goed nieuws is dat Alet en Lukas ervoor kiezen om bijna het hele dak vol te leggen met PV/PVT-panelen in plaats van de helft. Bij die energiewinst komt ook nog de energie die we winnen uit het mechanische ventilatiesysteem. Energie genoeg dus, maar helaas zijn er nog geen geschikte accu’s om de energie op te slaan voor later gebruik. De aansluitingen hebben we er al wel voor gemaakt, want de ontwikkelingen gaan snel. Tot het zo ver is gaat alle overtollige energie terug naar het energienet.

“Ik kan niet wachten tot er betaalbare accu’s op de markt zijn waarin overtollige energie bewaard kan worden voor momenten dat de zon niet of minder schijnt”

Net op de markt: PVT-panelen voor stroom én warmte

Op het dak komen zowel PV- als PVT-panelen te liggen. Ze zien er hetzelfde uit en wekken allebei energie op uit zonlicht. Maar PVT-panelen doen daarnaast nog iets anders: aan de onderzijde stroomt lucht waaruit warmte wordt onttrokken. Daarom liggen alle zonnepanelen op rekken waar lucht goed onderdoor kan stromen. Aan de onderkant van de PVT-panelen zitten slangen met daarin een soort koelvloeistof. De slangen zijn verbonden met de warmtepomp. Het PVT-warmtesysteem werkt als een omgekeerde koelkast (zie illustratie).

Benieuwd hoe het huis er nu met dak uitziet? Bekijk mijn fotoreportage van het bouwproces.

Architect ir. Hein Warnaars

Wilt u uw huis verbouwen, verduurzamen of iets nieuws laten bouwen?
Bel of mail mij voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis:
023-525 83 22 / 06-51 17 76 94 / info@architect-warnaars.nl

 

Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?
Blog 2. Duurzaam bouwen: kavel bezoeken en aankopen
Blog 3. Duurzaam bouwen: nieuwste installaties en materialen
Blog 4. Duurzaam bouwen: duurzame keuzes van Alet en Lukas
Blog 5. Duurzaam bouwen: invloed van duurzame keuzes op het ontwerp
Blog 6. Duurzaam bouwen: de juiste aannemer selecteren
Blog 7. Duurzaam bouwen: samenstellen van een optimaal bouwteam
Blog 8. Duurzaam bouwen: eindelijk… de bouw kan beginnen!
Blog 9. Duurzaam bouwen: de kelder en begane grond zijn klaar
Blog 10. Duurzaam bouwen: hoogste punt in zicht!