Deze blogserie volgt de bouw van de gasloze BENG-woning voor echtpaar Alet en Lukas in Wageningen-Hoog. Architect Hein Warnaars ontwierp deze woning en begeleidt de bouw.

Na de kelderverdieping en begane grond, zijn nu ook alle muren voor de bovenste verdieping gemetseld. Binnenkort wordt de nokbalk voor de dakconstructie geplaatst en is het symbolische hoogste punt van de bouw bereikt! Symbolisch, want het uiteindelijke dak wordt nog een stuk hoger.

“Nog net voor de bouwvak eind juli staat ons hoogste-puntfeestje gepland. We vieren dat samen met het hele bouwteam en aanwezige bouwvakkers.”

Plaatsing kozijnen

Nu de muren klaar zijn, kunnen de kozijnen voor de ramen en deuren geplaatst worden. Ze hangen al voor ons klaar in de timmerfabriek waar ze ook geverfd worden (zie foto). Anders dan normaal is dat de kozijnen niet in de muuropeningen zelf geschroefd worden, maar op de bakstenen aan de buitenkant. Dat is nodig omdat er nog een dikke isolatielaag op de buitenmuren komt. We ‘sealen’ de aansluitingen van de kozijnen met de muur luchtdicht. De ramen en deuren worden voorzien van duurzaam triple-glas.

Geïsoleerd dak

Ook het dak bestaat uit dikke geïsoleerde platen die op de dakbalken worden geschroefd. Daarbovenop komen dan de dakpannen met PV- en PVT-panelen voor duurzame opwekking van elektriciteit en warmte. De dakconstructie wordt heel zwaar. Alle raam- en deuropeningen op de eerste verdieping zijn daarom verstevigd met betonnen dwarsbalken (lateien). Ook boven het hoekraam op de begane grond is een latei geplaatst die het gewicht boven de opening overbrengt op de muren ernaast.

“We proberen het dak nog voor de bouwvak dicht te krijgen, zodat het binnen droog blijft en de installateurs kunnen starten.”

Isolatieschil rondom de muren

Het hele huis wordt ingepakt met isolatiemateriaal. Alet en Lukas hebben op mijn aanraden gekozen voor Strikotherm gevelisolatie dat uit verschillende materialen is opgebouwd (zie foto). Tegen de bakstenen komt eerst een dikke laag piepschuim met daar tegenaan diverse folies om de muur luchtdicht en waterdicht te maken. Een wapeningsfolie voorkomt het uitzetten en krimpen van het isolatiemateriaal. Tot slot een goede hechtingsfolie voor de afwerklaag met stucwerk en steenstrips.

“Op basis van de gekozen materialen en installaties is de hele woning nog eens doorgerekend om zeker te weten dat de EPC/BENG-normen worden gehaald.”

Voor wie snel een beeld wil krijgen van het bouwproces, houd ik een fotoreportage bij.
Dit is mijn laatste blog voor de zomer: fijne zomervakantie gewenst!

Architect ir. Hein Warnaars

Wilt u uw huis verbouwen, verduurzamen of iets nieuws laten bouwen?
Bel of mail mij voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis:
023-525 83 22 / 06-51 17 76 94 / info@architect-warnaars.nl

 

Lees meer over duurzaam bouwen en verbouwen

Vorige blogs in deze serie:

Blog 1. Duurzaam bouwen: oriëntatiefase – wat wil mijn opdrachtgever?
Blog 2. Duurzaam bouwen: kavel bezoeken en aankopen
Blog 3. Duurzaam bouwen: nieuwste installaties en materialen
Blog 4. Duurzaam bouwen: duurzame keuzes van Alet en Lukas
Blog 5. Duurzaam bouwen: invloed van duurzame keuzes op het ontwerp
Blog 6. Duurzaam bouwen: de juiste aannemer selecteren
Blog 7. Duurzaam bouwen: samenstellen van een optimaal bouwteam
Blog 8. Duurzaam bouwen: eindelijk… de bouw kan beginnen!
Blog 9. Duurzaam bouwen: de kelder en begane grond zijn klaar